Tiszakécskei Lovasegyesület Szakmai Beszámolója I.

Szakmai beszámoló

Küldő:                               Tiszakécskei Lovasegyesület

                                           6060 Tiszakécske, Béke utca 150. – 03-02-0001093 – 18347030-1-03

Ügyintéző:                        Siklósi Csaba

                                           csaba.siklosi@gmail.com +36 (20) 981-1883

Tárgy:                               Szakmai beszámoló

Hivatkozás:                       TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00256 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelem

Hagyományos, kulturális és közösségi rendezvények, rendezvény sorozatok szervezése

A Helyi Felhívás kódszáma: TOP-7.1.1-16-H-120-3

A Tiszakécskei Lovasegyesület 2019-es főbb rendezvényei

Rendezvényszervező:      Bekő Lászlóné e.v.

Időpontjai:

 • 2019.05.31-2019.06.01. XXIX. Kécskei Lovasnapok – Kécskei Fogathajtó Verseny
 • 2019.09.06. Termék-, terménybemutató, Pálinka fesztivál
 • 2019.09.07. Kécskei Szüret

Helyszín:               Tiszakécskei Lovaspálya

ÖSSZEFOGLALÓ

A XXIX. TISZAKÉCSKEI LOVASNAPOK

A XXIX. Tiszakécskei Lovasnapok rendezvényei a várakozásoknak megfelelően rengeteg embert vonzottak május 31-én és június 1-jén a Tiszakécskei Lovaspályára.

A május 31-i éjszakai fogathajtó verseny városunk történetének első éjszakai fogathajtó versenye volt. Ezzel szerettünk volna az ide érkező vendégeknek, Tiszakécske város lakóinak egy új élményt nyújtani.

Ez az este egy rendkívül jó hangulatú Csocsesz koncerttel kezdődött, amelyet követően az erre az alkalomra elkészített világítással sor került a Lovaspályán a villanyfényes megmérettetésre. A megvilágított pálya nagyon különleges látványt nyújtott. Sokan jöttek el és nézték meg ezt az eseményt, valójában ekkora érdeklődésre nem is számítottunk.

Már Csocsesz fellépése alatt sokan voltak, de a 22.00 órától sorra kerülő fogathajtásra teljesen megteltek a lelátók és a pálya többi oldalán is sokan figyelték az eseményeket. A versenyre 24 fogat nevezett, ami azt jelenti, hogy a lovasok is kíváncsiak voltak erre az éjszakai viadalra.

Ez az érdeklődés azt mutatja számunkra, hogy van igény Tiszakécskén az újra, a különleges rendezvényekre és ez a helyi rendezvényszervezők számára is irányt mutathat a jövőre nézve. Az éjszakai fogathajtó verseny sikerét látva egyértelművé vált számunkra, hogy a következő esztendőben is megrendezzük ezt a különleges eseményt.

Jó helyre került a támogatás, mivel a Tiszakécskei Lovasegyesület rendezvényei mindig nagy tömeget vonzanak, ami azt is bizonyítja, hogy sikerül értéket teremtenünk. 

Az egyesület tagsága az idei Lovasnapok alkalmával is sokat tett azért, hogy a rendezvény kezdetére minden elkészüljön és gördülékenyen történhessen a lebonyolítás.

A Tiszakécskei Lovasegyesület a tavalyi év során egy tisztújításon esett át. Ennek apropóján Tóth János, Tiszakécske város polgármestere az idei rendezvényen megköszönte Varga Károly több éves, lelkiismeretes munkáját az egyesület élén.

Ez alkalomból a pénteki szponzor vacsorán településünk vezetője egy gyönyörű serleget ajándékozott Varga Károlynak.

Tóth János Tiszakécske város polgármestere a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta: Ezúton is szeretném megköszönni az egyesület teljes tagságának áldozatos munkáját, aminek köszönhetően sikeresen megvalósulhatott a XXIX. Tiszakécskei Lovasnapok nagyszabású eseménye. Nagy köszönet jár a Városgondnokság munkatársainak, mivel ők is rengeteg munkát végeztek el az előkészületek során.

Rekordszámú versenyzővel zajlott a fogathajtás

A Lovasnapok szombati napján 48 fogat vett részt a versenyeken, ami rekordnak számít a Kécskei Fogathajtó Verseny történetében.

Ez a szám is azt mutatja, hogy a tiszakécskei egy rangos viadal és szeretnek itt versenyezni a fogathajtók.

A versenyszámok fordulóit szombat délelőtt és délután rendezték meg, amelyek szünetében fellépett a Kis-Tisza-, a Felnőtt- és a Nagy-Tisza Néptánccsoport, a Tubarózsa Citerazenekar, valamint a Szépkorúak Kórusa. Nagy sikert aratott a csikós bemutató és a puszta ötös is, amely idén is rendkívül látványos műsorszám volt. A Lovasnapok szombati napján a Piros tanya színvonalas lovas bemutatója is a programokat gyarapította. Nagyon sokan vettek részt a bográcsos ételek főzőversenyén, közel húsz csapat alkotott ínycsiklandó ételkölteményeket, amelyeket Illés Gyula királyi főszakács és Rácz  Lajos séf zsűrizett.

A rendezvény speakere idén is Kurdics Mihály volt, aki jó humorral, nagy szaktudással konferálta végig a versenyeket.

Újra nagy sikert aratott a Tiszakécskei Lovasegyesület fogatkarusszele, amely 10 fogattal, a XXIX. Tiszakécskei Lovasnapok egyik legjobban várt látványossága volt.

A szombati napot ünnepélyes eredményhirdetés zárta, melynek végén Tóth János, településünk polgármestere és Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja ragadták meg az alkalmat arra, hogy elismerésüket fejezzék ki a rendezvény kapcsán.

Eredmények:

A polgármesterhajtást Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja nyerte meg. Ebben a versenyszámban Tormási Zoltán Nyárlőrinc alpolgármestere, Szabó Zoltán Padány (Szlovákia) polgármestere és Tóth János Tiszakécske polgármestere vettek részt.  

Póni kettesfogat ,,C” kategória:

1.Dobó Imre, 2. Bús József, 3. Szabó Ádám (Tiszakécske)

Nagy kettesfogat ,,C” kategória:1.Viszus Szabolcs, 2. Kajos Vivien, 3. Sárkány László

Nagy kettesfogat ,,A-B” kategória:

1.Józsa László Dávid (Tiszakécske), 2. ifj. Veszelszki Gábor, 3. Czakó Attila

Póni kettesfogat ,,D” kategória:

1. Kasza Emese, 2. Karai Antal (Tiszakécske)

Nagy kettesfogat ,,D” kategória: 1. Boros Boglárka, 2. Kanizsai Gyula, 3. Dudás György (Tiszakécske), aki ezzel a helyezéssel a Tiszakécskei Lovasegyesület legeredményesebb versenyzője címet is elnyerte.

Termék-, terménybemutató, Pálinka fesztivál / Kécskei Szüret 2019.

Az ősz hagyományos népünnepélye Tiszakécskén a szüreti mulatság és az ehhez kapcsolódó kísérő rendezvények.

A szeptember 6-án megrendezett Pálinkaünnep remek előzménye volt a Kécskei Szüretnek. Helyi vállalkozók mutathatták be saját pálinkájukat. A rendezvényen résztvevők ingyenes kóstoláson vettek részt, továbbá helyi gasztronómiai élményekben is részesülhettek a rendezvényen. Helyi pékség tartott ingyenes kóstoltatót termékeikből, valamint egy zöldség és gyümölcs kóstoláson is részt vehettek a szintén tiszakécskei termelők által.

A Tiszakécskei Lovasegyesült által megszervezett nagyszabású szüreti felvonulás az idén, szeptember 7-én kezdődött el a Lovaspályán. A színpompás szüreti menet felvonult településünk utcáin és nagy sikert aratott a rengeteg fogattal és a csak erre a rendezvényre jellemző autentikus hangulattal.

Pontban déli tizenkét órakor feldíszített fogatok, szekerek, lovasok, csikósok vágtak neki a felvonulásnak.

Az első állomás Kerekdombra vezetett, ahol emlékezetes fogadtatás, vendéglátás várta a felvonulókat.

Ezen a megállóhelyen a Lakiteleki Fúvószenekar gondoskodott a kiváló hangulatról.

A menet résztvevői között ezúttal is jelen volt Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja és Tóth János, Tiszakécske város polgármestere.

Ezt követően Ókécskén, a Templom tér volt a cél.

Itt is nagyon sokan várták a menetet, csakúgy, mint a Barack Thermal Resort termálfürdőjénél és a Szabolcska utcán.

Az állomáshelyeken kulturális programként a Nagy-Tisza Néptáncegyüttes szórakoztatta az érdeklődőket.

A negyven fogatból és lovasokból álló menet Tiszabögre már esőben érkezett ki.

Az újbögi óvodánál megtartott vendéglátás emellett a körülmény mellett is kifogástalan volt.

Itt egy zenés meglepetés is várta a felvonulókat. Innen már hazafelé, illetve a Lovaspályára indultak a résztvevők száraz ruhákért, nem volt értelme célba venni a hátralévő megállóhelyeket.

A Fejedelmi Pékség a központi állomáson szüreti ropogóssal várta volna a felvonulókat, de mivel a Szolnoki úton már nem állt meg a menet, így a Lovaspályára vitték ki finom falatokat a pékség munkatársai.

Este a Lovaspálya rendezvénysátrában a Kőrösi Trió Zenekar húzta a talpalávalót.

A sztárvendég Bódi Csabi kilenc órától lépett a szép számú bálozó elé, s fergeteges hangulatot teremtett.

A buli ki is tartott hajnalig, a Kécskei Szüreti Bál hagyományainak megfelelően. Az ízletes ételekről Tóth Zsolt és az Abonyi Fogadó csapata gondoskodott.

A projekt célja volt:

A Tiszakécskei Lovasegyesület az 1990-es alapításától kezdve Tiszakécske, és térsége legrangosabb sport-és kulturális eseményeinek rendezői közé tartozik. Teljesítve ezzel az alapszabályban foglalt céljait, melyek a 2019-es főbb rendezvények megrendezésekor is érvényesek: a lovakat, a lovassportot szerető emberek összefogása, hagyományőrző, sport-és kulturális tevékenységünkkel az emberek igényes szórakoztatása.

A Tiszakécskei Lovasegyesület által az elmúlt 28 évben megrendezett programok Tiszakécske város, és térsége legszínvonalasabb sport, és kulturális rendezvényei közé tartoztak. A rendezvényeink során eddig is, és ezután is fő szempont számunkra a helyi közösségek, kulturális csoportok, egyesületek bevonása, ezáltal a helyi kulturális és közösségi élet erősítése.

A rendezvényeink ingyenesen, bárki számára látogathatók, így a leszakadó társadalmi rétegekhez tartozó embereknek is tartalmas, igényes szórakozást nyújtunk.

Így pl.: a rendezvényeinkhez kapcsolódó zenés műsorokat, sztárvendégeket más formában a magas belépők miatt nem tudnák megtekinteni.

A rendezvényeink során a szolgáltatók kiválasztásánál törekedtünk a költséghatékony megoldások megvalósítására.

Lakosság környezettudatos és társadalmi befogadási célú szemléletformálása érdekében rendezvényeinken szelektív hulladékgyűjtőket helyeztünk el.

Mozgássérülteknek akadálymentesített mobil WC használatát biztosítottuk.

Évről évre egyre nagyobb látogatottságnak örvendő rendezvények a lovas sport iránt érdeklődők számát is megsokszorozták. A helyi és környékbeli fogatosok, lótartók számon tartják, figyelemmel kísérik a rendezvénynaptárban a legjobb helyszínként nyilvántartott, legprofibb szervezésűnek minősített tiszakécskei alkalmakat.

A fogathajtó versenyeken és a kísérő rendezvényeken – főzőverseny – alkalmanként 4000-5000 ember látogat ki a jól felszerelt, fedett lelátós Lovaspályára. A szüreti felvonuláson a város kb.60 %-a kivonul az utcákra, tapsolnak, integetnek a felvonulóknak.

Tiszakécske testvértelepüléseinek (Lübbecke – Németország, Gyimesfelsőlok – Erdély, Románia, Padány – Szlovákia) delegációi rendszeresen a lovasrendezvények időpontjára tervezik látogatásaikat, szívesen vesznek részt a fogathajtó versenyeken, különösen a szüreti felvonulás vonzza őket.

Az elmúlt 28 év tapasztalatai, a felkészült szervezők munkája, a kiépített kapcsolatrendszerek garantálták a professzionális szintű előkészítés folyamatát.

 • Díjszalagok, serlegek megrendelése;
 • Versenyirodával kapcsolat felvétel, pályaépítő, bírók, szpíker,
 • A szakmai lebonyolítás technikai eszközei: nyomtató, fénymásoló, számítógép, fényképezőgép
 • hangosítás,
 • étkeztetés,
 • mobil WC-k,
 • őrző védők,
 • mentőszolgálat,
 • média kapcsolat, sajtó felhívás
 • kísérő programok megrendelése,
 • útvonal biztosítás
 • Munkavédelmi felügyelet,
 • Hatósági engedélyek,
 • Állatorvos
 • Molinó
 • Információs tábla
 • Formaruha

Helyi lakosság, célirányos turista forgalom, spontán idegenforgalom számára minőségi sportlátványosság biztosítása.

Helyi gyermekcsoportok szerepeltetésével ösztönözzük a családokat (szülők, nagyszülők, testvérek) a közös időtöltésre.

Idősek bevonása, a helyi Szépkorúak kórusának szereplése

A leszakadó rétegek bevonása az ingyenes színvonalas programokba.

Meglévő (Németország – Lübbecke, Erdély – Gyimesfelsőlok) és jövőbeni (Kárpátalja – Mátyfalva, Szlovákia – Padány) testvértelepüléseink képviselői az eddigiekben is minden alkalommal részt vettek a lovas rendezvényeken, részvételi szándékukat ez évre is jelezték.

Környező települések lovasegyesületeinek, fogathajtóinak bevonása (kölcsönösen támogatjuk egymás rendezvényeit)

A XXIX. Kécskei Lovasnapok – Kécskei Fogathajtó Versenyen kérésünkre a TEFI (Területi Egészségfejlesztő Iroda) iroda részt vesz, és a munkatársai segítségével a mélyszegénységben élők egészségügyi állapotának javításához információkat gyűjtenek, javaslatokat adnak.

Rendezvényeink alkalmával nagy hangsúlyt fektettünk a települési, térségi természeti értékeink megőrzésére, a környezettudatosságra.

Próbáltuk minimálisra csökkenteni a környezet számára káros termékek használatát, a versenyiroda, a szervezők, fellépők, protokollvendégek étkeztetését üveg, porcelán edényekből biztosítottuk.

A vendéglátást biztosító vállalkozóval történő egyeztetés alapján vállaltuk, hogy műanyag szívószálat, műanyag tányért, poharat csak szükség esetén használunk, papír edényekkel helyettesítjük ezeket. Az esetleges előforduláshoz szelektív hulladékgyűjtőket helyeztünk ki, így a természetkárosítás csökken.

A szervezők felvették a kapcsolatot a szükséges hatóságokkal – önkormányzat, rendőrség, katasztrófavédelem, polgárőrség, munkavédelmi felügyelet, mentőszolgálat, állatorvos – az engedélyeket beszerezték, hogy minden tekintetben biztosítottak legyenek a rendezvények.

A rendezvény tervezésekor megvizsgáltuk a jogszabályi megfelelőséget, a hatályos rendelkezések alapján nincs a rendezvény megszervezésének akadálya.

A rendezvényszervező felvette a kapcsolatot a katasztrófavédelmi megbízottal. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Kecskeméti Repülőtér meteorológiai állomásának munkatársaival egyeztetve, az időjárás előrejelzés alapján jelöltük ki a rendezvény időpontját.

A pályázat megvalósítását helyi rendezvényszervezővel kiviteleztük. A rendezvényszervező által tiszakécskei lakosok alkalmazását kívántuk megvalósítani minden személyi jellegű résztvevővel kapcsolatban.

Alapos tervezéssel mértük fel a rendezvény megtartásához szükséges, felmerülő költségeket, továbbá az előzetes tapasztalataink is segítettek a pontos és hatékony költségtervezésben.

Az árajánlatokat úgy kértük be partnereinktől, hogy azok érvényesek legyenek a rendezvény időpontjáig.

 • Bekő Lászlóné rendezvényszervező – felsőfokú, szakirányú végzettséggel rendelkezik, 28 éves tapasztalat a lovas rendezvények terén, egyéni vállalkozóként egyéb nagyszabású rendezvények szervezője
  • Siklósi Csaba projektmenedzser felsőfokú pedagógiai végzettséggel rendelkezik, 8 évig a Lovasegyesület alelnöke volt,
   • Eszes Béláné pénzügyi vezető – kezdetektől a Lovasegyesület pénzügyi vezetője
   • László Imre szakmai vezető – 5 éve a fogathajtó versenyek szakmai vezetője, a fogatkarusszel irányítója,
   • A többi lebonyolításban résztvevőt a rendezvényszervező biztosítja, pályaépítés, pályaszolgálat, biztonsági szolgálat, polgárőrség, rendőrség, mentőszolgálat, 

A pályázat kiadási területein a kiírásnak megfelelően, legalább 3 árajánlat kérését valósítottuk meg, ezzel biztosítva a legjobb ár-érték arányt. A pályázati anyag összeállításakor előzetesen információt gyűjtöttünk a várható kiadásokról, a kiadásokat ezek alapján terveztük. Kiemelt szempont részükről, hogy rendezvényeink költségeink ár-értékarányban megfelelőek és egyben költséghatékonyak legyenek.

Tiszakécske, 2019. szeptember 15.

Tisztelettel:                                                    

Tóth János elnök

Tiszakécskei Lovasegyesület

Siklósi Csaba projektmenedzser

XXIX. Kécskei Lovasnapok – Kécskei Fogathajtó Verseny 2019. 05. 31-06. 01.   2019.05.31: 19 óra: Zenés vacsora a pályán lévő rendezvénysátorban 21 óra  Sztárvendég, Csocsesz fellépése 21.30:  Éjszakai akadályhajtás 24. óra Eredményhirdetés   2019.06.01. 9 óra:   Akadályhajtás: póni, és nagy kettes fogatok 12 óra: Csikós, pusztaötös bemutató             Néptánc és népzenei program – a helyi művészeti közösségek fellépése 14 óra: Akadályhajtás II. forduló: póni, és nagy kettes fogatok 16 óra: Polgármesterek, alpolgármesterek akadályhajtása 17 óra: Tiszakécskei Lovasegyesület fogatkarusszel bemutatója 18 óra: Ünnepélyes díjkiosztás 19 óra: Zenés vacsora a pályán lévő sátorban   A rendezvény kiegészítő programjai: Szabadtéri ételek főzőversenye; Népi kirakodóvásár; Vidámpark, Kutyabemutató        
   
KÉCSKEI SZÜRET   2019.09.06. Termék-, terménybemutató Pálinka fesztivál   2019.09.07. 12 óra: Szüreti felvonulás Lovaspálya – Lehel utca – Kerekdomb, Kreszpálya – Templom tér – Rózsabarack tér – Szabolcska utca – Újbögi óvoda – Béke tér – Vasútállomás – Lovaspálya útvonalon. A felvezető kocsin élőzene. A felvonulás megállóinál a tiszakécskei Nagy-Tisza Néptánccsoport táncol, a Szépkorúak Kórusa énekel. A Béke térre való bevonulásnál a Lakiteleki Tűzoltó Zenekar vezetésével a Nagy-Tisza Néptánccsoport menettáncot táncol. A felvonulás nézőit pogácsával, borral kínáljuk. 19 óra: Szüreti bál a Lovaspálya rendezvénysátrában – zenés vacsora, táncmulatság hajnalig 20:30 óra:        Sztárvendég, Bódi Csaba fellépése