Tiszakécskei Lovasegyesület – Szakmai beszámoló II.

Szakmai beszámoló

Küldő:                                Tiszakécskei Lovasegyesület

                                           6060 Tiszakécske, Béke utca 150. – 03-02-0001093 – 18347030-1-03

Ügyintéző:                          Siklósi Csaba

                                           csaba.siklosi@gmail.com +36 (20) 981-1883

Tárgy:                                Szakmai beszámoló

Hivatkozás:                        TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00256 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelem

Hagyományos, kulturális és közösségi rendezvények, rendezvény sorozatok szervezése

A Helyi Felhívás kódszáma: TOP-7.1.1-16-H-120-3

A Tiszakécskei Lovasegyesület 2019-es főbb rendezvényei

,,C” KATEGÓRIÁS KETTESFOGATHAJTÓ ORSZÁG BAJNOKI      DÖNTŐ

Rendezvényszervező:          Bekő Lászlóné e.v.

Időpontja:                          2019.09.21.

Helyszín:               Tiszakécskei Lovaspálya

ÖSSZEFOGLALÓ

CAN-C KETTESFOGATHAJTÓ ORSZÁG BAJNOKI DÖNTŐ

,,C” Kategóriás Kettesfogathajtó Ország Bajnoki döntőt rendeztek szeptember 21-én a Tiszakécskei Lovaspályán.

A versenyt megelőző napon a 19 megyéből érkezett versenyzők és kísérőik szállásaikat elfoglalva, lovaikat a mobil istállókban elhelyezve egy jó hangulatú vacsorán vettek részt.

Ötvenhat fogat versenyzett városunkban szeptember 21-én, a Lovaspályán, ahol szép időben, kiváló szervezés mellett, sok néző előtt zajlott a rangos megmérettetés. Minden megyéből a három legeredményesebb versenyző kvalifikálta magát erre a viadalra, ahol ,,C” kategóriás kettesfogathajtó egyéni és csapatbajnokot is avattak. A verseny rangját jelzi, hogy a megyei bajnokságok legjobb hajtóinak részvétele mellett elismert nemzetközi, és I. osztályú bírók közreműködése mellett zajlott a sportesemény.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte több világbajnok is, Bárdos György, Hölle Martin, Juhász László.

A verseny speakere Kurdics Mihály volt, aki mint megannyi lovas rendezvényen, így itt is magas szintű szakmai hozzáértéssel, de a közönség számára szórakoztató stílussal közvetítette a pályán látható eseményeket.  A rendezvény látogatói sok izgalmas akadályhajtást figyelhettek a nap folyamán. Ilyen színvonalú fogathajtó verseny az 1990-es években volt utoljára Tiszakécskén.

A megmérettetés eredményhirdetésénél Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja és Mondok József, a Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakágának elnöke adta át a helyezetteknek a díjakat.

Kovács Ernő, Bács-Kiskun megye kormánymegbízottja:

A Tiszakécskei Lovasegyesület nagy munkát fektetett ennek a rangos versenynek a megrendezésébe. Szívből gratulálok az egyesület tagságának. Az ország minden pontjáról voltak itt csapatok, s az biztos, hogy ezek az emberek Tiszakécske város jó hírét viszik majd tovább. A verseny összes támogatója minden dicséretet megérdemel, kiemelve a város vezetését és Tóth János polgármester urat, aki egyben a Lovasegyesület elnöke is. Reméljük, hogy ezen a pályán még nagyon sok rangos versenyt tudunk megrendezni, s ha megépül itt az egyesület új székháza, akkor a jövőben ez a pálya még nagyobb nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas lehet.

Nagyon örülök neki, hogy a Bács-Kiskun megyei versenyzők kiválóan szerepeltek a megmérettetésen; csapatban másodikak lettek, egyéniben pedig országos bajnokot is köszönthettünk. Kormánymegbízottként nagyon boldogan vettem részt az eredményhirdetésen, az érmek és a serlegek átadásában.

Mondok József, a Magyar Lovassport Szövetség Fogathajtó Szakágának elnöke:

Ma az itt jelenlévők olyan sportélménnyel gazdagodtak, amire nagyon büszkék lehetnek. Én pedig a hajtóimra vagyok nagyon büszke, akik nagyon komoly teljesítményt tettek le az asztalra, tanúbizonyságot téve arról a lelkiismeretes és jelentős felkészülési munkáról, amelyet ezen a napon az esemény résztvevői láthattak.

A házigazdák, a verseny szervezői példás rendezettséget és összeszedettséget mutattak, amely rendkívül örömteli. Úgy érzem, hogy a tiszakécskei emberek lelkében ott él a ló, s ezt a hozzáállást a jövőben is folytatni kell, s látok itt egy olyan fiatalabb generációt, akik majd méltán vihetik tovább ezt a munkát.

A magyar fogathajtás élmezőnyét, a C kategóriából elinduló fiatal versenyzőink fogják majd a jövőben feltölteni.

A szeptember közepén Németországban megrendezett kettes fogathajtó világbajnokságon a magyar fogathajtó válogatottban történő generációváltást követően, a jelenlegi, megfiatalított válogatott olyan teljesítménnyel tudott előrukkolni, aminek köszönhetően csapat világbajnoki és egyéni világbajnoki címet szerzett. Úgy érzem, hogy a Tiszakécskén látottak is azt mutatják, hogy nagy jövője van hazánkban ennek a sportágnak.

Eredmények:

Egyéni:

1. Viszus Szabolcs – Fülöpházi Lovas Egyesület (Bács-Kiskun megye)

2. Fritz József – Paksi Fogat Sport Egyesület (Tolna megye)

3. Szalár Róbert – Zalalövő és Környéke LSE (Zala megye)

Csapat:

1. Zala megye (Lebics István, Pózvék István, Szalár Róbert)

2. Bács-Kiskun megye (Nánai Zoltán, Figura Szabolcs Péter, Viszus Szabolcs)

3. Tolna megye (Oszkó János, Hatala Roland, Fritz József)

A projekt célja volt:

A Tiszakécskei Lovasegyesület az 1990-es alapításától kezdve Tiszakécske, és térsége legrangosabb sport-és kulturális eseményeinek rendezői közé tartozik. Teljesítve ezzel az alapszabályban foglalt céljait, melyek a 2019-es főbb rendezvények megrendezésekor is érvényesek: a lovakat, a lovassportot szerető emberek összefogása, hagyományőrző, sport-és kulturális tevékenységünkkel az emberek igényes szórakoztatása.

A Tiszakécskei Lovasegyesület által az elmúlt 28 évben megrendezett programok Tiszakécske város, és térsége legszínvonalasabb sport, és kulturális rendezvényei közé tartoztak. A rendezvényeink során eddig is, és ezután is fő szempont számunkra a helyi közösségek, kulturális csoportok, egyesületek bevonása, ezáltal a helyi kulturális és közösségi élet erősítése.

Ezen felül, az elmúlt közel három évtizedes eredményes munka tette lehetővé, hogy a Tiszakécskei Lovasegyesület elnyerje ennek a rangos, országos versenynek rendezési jogát.

Nagy kihívásnak tett eleget az Egyesület. A visszajelzésekből az derült ki, hogy Tiszakécske város, a Tiszakécskei Lovasegyesület felnőtt a feladathoz és az országos szakmai követelményeknek eleget téve, színvonalasan rendezte meg a CAN-C Kettesfogathajtó Ország Bajnoki Döntőt.

A rendezvényeink ingyenesen, bárki számára látogathatók, így a leszakadó társadalmi rétegekhez tartozó embereknek is tartalmas, igényes szórakozást nyújtunk.

A rendezvényeink során a szolgáltatók kiválasztásánál törekedtünk a költséghatékony megoldások megvalósítására.

Lakosság környezettudatos és társadalmi befogadási célú szemléletformálása érdekében rendezvényeinken szelektív hulladékgyűjtőket helyeztünk el.

Mozgássérülteknek akadálymentesített mobil WC használatát biztosítottuk.

Tiszakécske testvértelepüléseinek (Lübbecke – Németország, Gyimesfelsőlok – Erdély, Románia, Padány – Szlovákia) delegációi rendszeresen a lovasrendezvények időpontjára tervezik látogatásaikat, szívesen vesznek részt a fogathajtó versenyeken, ez évben német testvérvárosunk polgármestere, Frank Haberbosch az OB időpontját választotta első tiszakécskei látogatásához.

Az elmúlt 28 év tapasztalatai, a felkészült szervezők munkája, a kiépített kapcsolatrendszerek garantálták a professzionális szintű előkészítés folyamatát.

 • Díjszalagok, serlegek megrendelése;
 • Versenyirodával kapcsolat felvétel, pályaépítő, bírók, szpíker,
 • A szakmai lebonyolítás technikai eszközei: nyomtató, fénymásoló, számítógép, fényképezőgép
 • hangosítás,
 • étkeztetés,
 • mobil WC-k,
 • őrző védők,
 • mentőszolgálat,
 • média kapcsolat, sajtó felhívás
 • Munkavédelmi felügyelet,
 • Hatósági engedélyek,
 • Állatorvos
 • Molinó
 • Információs tábla
 • Formaruha

Helyi lakosság, célirányos turista forgalom, spontán idegenforgalom számára minőségi sportlátványosság biztosítása.

A leszakadó rétegek bevonása az ingyenes színvonalas programokba.

Meglévő (Németország – Lübbecke, Erdély – Gyimesfelsőlok) és jövőbeni (Kárpátalja – Mátyfalva, Szlovákia – Padány) testvértelepüléseink képviselői az eddigiekben is minden alkalommal részt vettek a lovas rendezvényeken, részvételi szándékukat ez évre is jelezték.

Rendezvényeink alkalmával nagy hangsúlyt fektettünk a települési, térségi természeti értékeink megőrzésére, a környezettudatosságra.

Próbáltuk minimálisra csökkenteni a környezet számára káros termékek használatát, a versenyiroda, a szervezők, fellépők, protokollvendégek étkeztetését üveg, porcelán edényekből biztosítottuk.

A vendéglátást biztosító vállalkozóval történő egyeztetés alapján vállaltuk, hogy műanyag szívószálat, műanyag tányért, poharat csak szükség esetén használunk, papír edényekkel helyettesítjük ezeket. Az esetleges előforduláshoz szelektív hulladékgyűjtőket helyeztünk ki, így a természetkárosítás csökken.

A szervezők felvették a kapcsolatot a szükséges hatóságokkal – önkormányzat, rendőrség, katasztrófavédelem, polgárőrség, munkavédelmi felügyelet, mentőszolgálat, állatorvos – az engedélyeket beszerezték, hogy minden tekintetben biztosítottak legyenek a rendezvények.

A rendezvény tervezésekor megvizsgáltuk a jogszabályi megfelelőséget, a hatályos rendelkezések alapján nincs a rendezvény megszervezésének akadálya.

A rendezvényszervező felvette a kapcsolatot a katasztrófavédelmi megbízottal. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Kecskeméti Repülőtér meteorológiai állomásának munkatársaival egyeztetve, az időjárás előrejelzés alapján jelöltük ki a rendezvény időpontját.

A pályázat megvalósítását helyi rendezvényszervezővel kiviteleztük. A rendezvényszervező által tiszakécskei lakosok alkalmazását kívántuk megvalósítani minden személyi jellegű résztvevővel kapcsolatban.

Alapos tervezéssel mértük fel a rendezvény megtartásához szükséges, felmerülő költségeket, továbbá az előzetes tapasztalataink is segítettek a pontos és hatékony költségtervezésben.

Az árajánlatokat úgy kértük be partnereinktől, hogy azok érvényesek legyenek a rendezvény időpontjáig.

 • Bekő Lászlóné rendezvényszervező – felsőfokú, szakirányú végzettséggel rendelkezik, 28 éves tapasztalat a lovas rendezvények terén, egyéni vállalkozóként egyéb nagyszabású rendezvények szervezője
  • Siklósi Csaba projektmenedzser felsőfokú pedagógiai végzettséggel rendelkezik, 8 évig a Lovasegyesület alelnöke volt,
   • Eszes Béláné pénzügyi vezető – kezdetektől a Lovasegyesület pénzügyi vezetője
   • László Imre szakmai vezető – 5 éve a fogathajtó versenyek szakmai vezetője, a fogatkarusszel irányítója,
   • A többi lebonyolításban résztvevőt a rendezvényszervező biztosítja, pályaépítés, pályaszolgálat, biztonsági szolgálat, polgárőrség, rendőrség, mentőszolgálat, 

A pályázat kiadási területein a kiírásnak megfelelően, legalább 3 árajánlat kérését valósítottuk meg, ezzel biztosítva a legjobb ár-érték arányt. A pályázati anyag összeállításakor előzetesen információt gyűjtöttünk a várható kiadásokról, a kiadásokat ezek alapján terveztük. Kiemelt szempont részükről, hogy rendezvényeink költségeink ár-értékarányban megfelelőek és egyben költséghatékonyak legyenek.

Tiszakécske, 2019. szeptember 25.

Tisztelettel:                                                   

Tóth János elnök

Tiszakécskei Lovasegyesület

Siklósi Csaba projektmenedzser